Работно време:
Пон - Пет: 9:00 - 18:00
Телефон:
+359 888 915 215
E-mail:
office@kantorite.bg

Новини

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

 

 

 

 

За 11-та поредна година списание “Правен свят” организира конкурса “Юрист на годината”. Традиционно на церемонията по връчване на наградите „Юрист на годината” присъстват изявени магистрати, конституционни съдии, членове на ВСС и на Инспектората към него, представители на адвокатурата и другите правни професии, на неправителствени правозащитни организации, депутати, както и представители на централните медии. 

Наградите “Юрист на годината” са еталон за качество в правните среди. През годините носители на приза „Юрист на годината” в различни категории са били изявени магистрати, адвокати и юристи с особено голям принос в юридическата сфера. 

Тази година кантора “ЮСАУТОР” е номинирана в категорията “кантора на годината” за отминалата 2018г. Награждаването ще бъде извършено на 08 май 2019г. от 19.00ч. в гр. София, Гранд Хотел София.

 

 

 

User Rating: 1 / 5

Star ActiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

 

       

 

 

След като Софийска адвокатска колегия още през 2015г. сезира Районна прокуратура гр.София с факта, че сайтовете www.advokatami.bg и www.pravatami.bg са незаконни, тъй като рекламират адвокатска дейност онлайн - действие, забранено от чл.42, ал.1 от Закона за адвокатурата, реакция от въпросния правоприлагащ орган не настъпи.

През 2017г. адвокат Атанас Костов сезира със същия факт КЗК, като подаде сигнал за нелоялна конкуренция от страна www.advokatami.bg и www.pravatami.bg против всички 11000 адоката в България, тъй като освен че тези сайтове предлагат и рекламират незаконно адвокатски услуги, те ги извършват и под Тарифата за минимални адвокатски възнаграждения. Както КЗК, така и ВАС отказаха да образуват производство срещу въпросните два сайта, като отново протектираха тяхната незаконосъобразна дейност, увреждаща всеки адвокат в България.

 

На базата на своята увереност за безнаказаност в беззаконията си, днес "топ" сайтът advokatami.bg тръгва към завладяване на нови пазари. Медиите съобщиха, че споменатият сайт advokatami.bg отваря офис в Сингапур!? Едва ли като в България, някой приятел на г-н Ненов(собственик на сайтовете) ще му присъди чинно аналог на награда "Джон Атанасов" за това, че е направил нещо oнлайн "топ" и "най" (незаконно), след едва два месеца съществуване на даден сайт, но силно стискаме палци поне в Сингапур да няма толкова пострадали потребители на юридически услуги от неговите бланки, "AirBnB хотели за адвокати", "кафета за писане на статии" и други, меко казано странни "бизнес модели", които се вихрят в тези два "абсолютно законни"(дали?) "юридически" сайта! 

 

Oпределено таим надежда компетентните институции и съдебни органи в България най-накрая да забележат, че два незаконни сайта реализират огромни печалби от предоставянето на "юридически услуги" онлайн, което не само уврежда цялата адвокатска гилдия в България, чиято професия е регламентирана по закон, но най-вече българските граждани, които вярват, че чрез тези незаконни платформи получават "качествена" и "евтина" юридическа услуга. В момента, в който се окаже, че това не е така - "виновни няма" и потребителят на юридически услуги остава париран от бездействието на институциите!

 

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

 

 

Протестно шествие, организирано от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки", под надслов "Да защитим правото и съда от прокуратурата и олигархията!", се проведе тази седмица в София. Конкретната причина за демонстрацията е доклад на Инспектората към Висшия съдебен съвет, подготвящ процедура по отстраняването на председателя на ВКС Лозан Панов.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

 

Европейският парламент прие промените, свързани с авторското право в интернет. С приетия документ се отбелязва отговорността на платформите за качваното съдържание от потребители, предаде БТА.

Връзките към новинарски статии, придружени от "отделни думи или много кратки извлечения", могат да бъдат споделяни свободно, решиха евродепутатите. Журналистите трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, което постъпва в новинарските издателства. Творците и издателите на новини ще имат правото да се договарят с интернет дружествата, се посочва в приетия текст.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Президентът Румен Радев наложи вето на последните поправки в Изборния кодекс. Този ход беше очакван, а от ГЕРБ вече дадоха заявка, че след като държавният глава върне Кодекса за ново обсъждане, ще възстановят старото положение за прага на преференцията. Промените в Изборния кодекс станаха и причина червените депутати да бойкотират парламента.  

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

 

 

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция от 105 630 лева (3% от нетните приходи от продажби за предходната финансова година) на "ЗММ-Асеновград" ООД, гр. Асеновград за имитация на марка. 

След съпоставяне на използваните в дейността на "Завод за шлифовъчни машини" АД и "ЗММ-Асеновград" ООД означения, комисията намира, че приликите са достатъчни да създадат възможност за заблуда на потребителите, свързани с производителя на продукта.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

 Конституционният съд (КС) отказа да гледа искането на омбудсмана Мая Манолова срещу лобисткия закон за горивата с мотива, че омбудсманът няма правомощия да го сезира с правата на стопански субекти. Омбудсманът може да да иска контрол само върху закони, които пряко засягат права на гражданите, а в случая не е така, смята мнозинството в съда.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

 

Пловдивска адвокатка осъди община Пловдив да й заплати обезщетение от 45 000 лв. за падане в снега в тежката зима на 2017 г., при което счупила толкова зле десния си крак, че раната не е зараснала и до днес. Искът на жената за преживените болки и страдания и кардиналната промяна на живота й, защото се наложило да прекрати адвокатската си кариера, е бил в размер на 50 000 лв. Пловдивският окръжен съд преценява, че справедливата компенсация е 30 000 лв., но със свое решение от 18 март Апелативният съд завишава обезщетението на 45 000 лв. Общината ще трябва да покрие и разноските по лечението от 1471 лв.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 35, ал. 1 от ЗЗК (имитация) от страна на „Агро Фуудс България“ ЕООД и „Балкам Груп“ ЕООД. Комисията наложи имуществени санкции на „Агро Фуудс България“ ЕООД в размер на 40 000 лв. и на „Балкам Груп“ ЕООД в размер на 2 574  060 лв. (6 % от общия оборот на дружеството за финансовата 2017 г.) 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

 

 

 

След седем години наказателно производство изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев получи оправдателна присъда на първа инстанция по обвинението за укриване на данъци при продажба на акции през блокови сделки през 2006 г. Според прокуратурата Донев е трябвало да плати данъци върху пазарната цена на акциите, а не върху договорената посделката. "Съдът спаси капиталовия пазар в България", коментира Огнян Донев в петък след произнасянето на присъдата.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Адвокат Атанас Костов, като автор на книгите "Интелектуалната собственост в Интернет", "Опозиция на търговските марки" и "Търговските марки и авторските права в интернет пространството",  бе включен в библиографския списък на автори от доктрината, които ползва Съда на Европейския съюз(от фр. BIBLIOGRAPHIE COURANTE). Българските автори, участващи в този списък са общо 30-ет.

logo-foote1r.png
Пловдив
ул. Цоко Каблешков 10, ет.2
+359888915215
office@kantorite.bg
© 2019 Kantorite.bg. Всички права запазени. Уеб дизайн CreateDesigns